Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

Dé Vitrine 7: 'De Bijloke, gebouwen voor lichaam en ziel vanaf de 13de eeuw en de gearchiveerde boekhouding' op maandag 24/04/2017

Locatie: Stadsarchief Gent - De Zwarte Doos
Vanaf 08:30 tot 13:00

Organisator: Stadsarchief Gent - De Zwarte Doos
Kalender: van 16/11/16 tot 30/04/17 ma, di, woe, do van 08:30 tot 13:00 (zo, vrij, za gesloten)
Keywords: wijk__oud_gentbrugge;

In Dé Vitrine 7 belichten Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent weer een ander fragment van hun collectie. In de inkomhal van De Zwarte Doos geeft een poster uitleg over aan het licht gekomen aspecten van de oudste gebouwen op de Bijloke en komt het door de eeuwen heen opgebouwde Bijloke-archief aan bod.

Dé Vitrine 7: 'De Bijloke, gebouwen voor lichaam en ziel vanaf de 13de eeuw en de gearchiveerde boekhouding'

In Dé Vitrine 7 belichten Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent weer een ander fragment van hun collectie. In de inkomhal van De Zwarte Doos geeft een poster uitleg over aan het licht gekomen aspecten van de oudste gebouwen op de Bijloke en komt het door de eeuwen heen opgebouwde Bijloke-archief aan bod. In de vitrine worden onder andere een originele archiefdoos van de Cisterciënzerzusters en 'klankpotten' uit de muur van de kapel van de ziekenzaal getoond.

Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent zijn twee stedelijke diensten die intens begaan zijn met het onderzoek naar de geschiedenis van de Stad Gent en daarom samen gehuisvest zijn in De Zwarte Doos. Een van de vele initiatieven die de nauwe samenwerking aantoont, resulteert in Dé Vitrine, waarbij beide diensten twee keer per jaar in hun depots duiken, op zoek naar archeologische vondsten en geschreven bronnen die een gemeenschappelijk gekozen thema illustreren. Ditmaal vormt de Bijloke het onderwerp.

Stadsarcheologie Gent kon de afgelopen decennia tijdens de reconversiewerken enkele bijzonderheden vergaren over de oudste gebouwen, zowel die van het burgerlijk hospitaal als die van de abdij. Een stukje vloer uit het koor van de 13de-eeuwse abdijkerk maakt hier deel van uit.

Stadsarchief Gent pakt uit met enkele stukken uit het 15 strekkende meter lange Bijloke-archief, dat loopt van 1228 tot 1843. Een deel hiervan werd in 2011 door de Cisterciënzerzusters aan het Stadsarchief overgedragen. Een 15de-eeuws document met de statuten van de orde van Cîteaux wordt in Dé Vitrine tentoongesteld.

Praktisch
Dé Vitrine 7 is te bezichtigen tot eind april 2017 in de inkomhal van De Zwarte Doos, tijdens de klassieke bezoekuren: op maandag tot donderdag van 8.30 tot 13 uur. Gesloten op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen en van 26 december 2016 tot en met 2 januari 2017.

Bron: UiTinVlaanderen.be


Contact