Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

Dé Vitrine 8: Van kasteel tot fabriek - het Gravensteen op donderdag 26/10/2017

Locatie: Stadsarchief Gent - De Zwarte Doos
Vanaf 08:30 tot 13:00

Dé Vitrine 8: Van kasteel tot fabriek - het Gravensteen
Kalender: Van 5 mei 2017 tot 31 oktober 2017 (ma van 8:30 tot 13:00, di van 8:30 tot 13:00, wo van 8:30 tot 13:00, do van 8:30 tot 13:00,

In de inkomhal van De Zwarte Doos, aan de Dulle-Grietlaan in Gentbrugge, belichten het Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent de rijke geschiedenis van het Gravensteen aan de hand van objecten uit het archeologische depot en via documenten uit het archief.

Dé Vitrine

Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent zijn twee stedelijke diensten die intens begaan zijn met het onderzoek naar de geschiedenis van de Stad Gent en daarom samen gehuisvest zijn in De Zwarte Doos. Een van de vele initiatieven die de nauwe samenwerking aantoont, resulteert in Dé Vitrine, waarbij beide diensten twee keer per jaar in hun depots duiken, op zoek naar archeologische vondsten en geschreven bronnen die een gemeenschappelijk gekozen thema illustreren. Ditmaal vormt het Gravensteen het onderwerp.

Het Gravensteen

Het Gravensteen, iconisch stadsgezicht van Gent bij uitstek, heeft in de loop van de eeuwen heel wat metamorfoses ondergaan: houten constructie, stenen zaalgebouw, opperhof met motte, burcht met imposante donjon tot grauw fabrieksgebouw. Die complexe bewoningsgeschiedenis vormde de aanleiding tot een uitgebreid archeologisch en historisch onderzoek.

In het archeologisch depot worden dan ook verschillende vondsten bewaard die nu even het licht zien in Dé Vitrine 8: een weefgewicht, een riemtong, aardewerk ...

De restauratiegolf van het einde van de negentiende eeuw zorgde evengoed voor een papieren neerslag in het Stadsarchief: plannen van architect De Waele, foto's van vóór de restauratie en erna en een verkoopdossier van het Gravensteen. Vitrine en poster vormen samen eens te meer een kleine impressie van wat er in de ruime depots rond een gekozen thema is te vinden.

Praktisch

Dé Vitrine 8 is te bezichtigen tot eind oktober 2017 in de inkomhal van De Zwarte Doos, tijdens de klassieke bezoekuren: op maandag tot donderdag van 8.30 tot 13 uur. Gesloten op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen.

Bron: UiTinVlaanderen.be


Contact