Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

Vlaamse Archeologiedagen in Gent op zaterdag 02/06/2018

Locatie: De Zwarte Doos
Vanaf 11:00 tot 17:00

Skelet Gent-Minnemeers Organisator: BAAC Vlaanderen
Kalender: zaterdag 2 juni 2018 van 11:00 tot 17:00
Keywords: archeologiedagen;;Archeologiedagen;

Op 2 juni organiseren we in de Zwarte Doos samen met de Stad Gent een tentoonstelling in het kader van de Vlaamse Archeologiedagen. Tegelijk zijn er rondleidingen gepland in het depot van de Stadsarcheologie Gent. De focus van de tentoonstelling ligt op archeologie in Gent en er worden drie Gentse archeologische projecten uitgelicht. Op basis van de opgravingen aan de Minnemeers, Hogeweg en Sint-Michielsstraat leer je op een toffe manier over de Gentse geschiedenis en het leven van een archeoloog. Kom langs en laat je verrassen door de wonderen van de archeologie!

Wie is het skelet van de Minnemeers?
Tijdens de opgraving Gent-Minnemeers werd in 2015 een goed bewaard skelet aangetroffen te midden van een middeleeuwse stortplaats. De archeologen stonden voor een raadsel: wie was deze persoon en waarom werd hij op zo’n vreemde plaats begraven in een houten kist? Kom meer te weten over deze opgraving en deze mysterieuze vondst. Liesbeth, onze fysisch antropoloog, zal al jullie vragen beantwoorden en meer vertellen over deze en andere skeletten. Misschien kunnen jullie ons helpen om antwoorden te vinden!

De Hogeweg, waar de doden het landschap inrichten
Aan de Hogeweg in Sint-Amandsberg werden sporen teruggevonden vanaf het late neolithicum tot nu. Vooral de monumentale grafheuvels uit de bronstijd spraken tot de verbeelding. Er werd bijvoorbeeld een grafheuvel aangetroffen met een diameter van 52 m! Deze in het oog springende constructies bleken ook later voor de mensen in de IJzertijd en Romeinse tijd een aantrekkingspool, waarbij ze het landschap inrichten mét respect voor deze funeraire monumenten. Onze metaaltijdenspecialist Tina vertelt jullie graag meer over de vondsten!

Waterputten vol informatie uit de Sint-Michielsstraat
Bij de opgraving in de Sint-Michielsstraat in Gent werd in 2013 een middeleeuwse afvalkuil gevonden. Voordien deed deze dienst deed als waterput. Hier vonden de archeologen erg veel leer, glas, aardewerk en etensresten zoals botjes van dieren.
Tijdens de tentoonstelling kan je dit materiaal bekijken, voelen en ruiken! Zin om bijvoorbeeld een volledige pot in elkaar te puzzelen of visgraten en kippenbouten te onderzoeken? Dat kan! Jasper en Robrecht, de projectleiders, geven ook meer uitleg over dateringstechnieken zoals dendrochronologie en vertellen graag meer over aardewerk en andere soorten vondsten, die elk op hun manier de vele vragen van archeologen beantwoorden.

Rondleiding archeologisch depot
Voor meer informatie over de rondleidingen in het depot door de Stadsarcheologie Gent is volgende link beschikbaar: https://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/erfgoed/archeologie/archeologiedagen-2018/activiteiten/index.jsp?cnpage=1&cdbid=915a4878-3e2a-4772-9f72-605542abf8e2

Bron: UiTinVlaanderen.be


Contact