Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

OVIDIUS 2000 op zaterdag 03/11/2018

Locatie: Theaterzaal - Dienstencentrum Ledeberg

Ovidius 2000Programma Ovidius 2000 Organisator: Nederlands Klassiek Verbond (NKV) Oost-Vlaanderen
Kalender: zaterdag 3 november 2018 van 00:00 tot 23:59
Keywords: Talks;theater;muziek;kunst;debat;latijn;literatuur;ovidius;

Het Nederlands Klassiek Verbond Oost-Vlaanderen nodigt scholieren, kunstenaars, academici, schrijvers, muzikanten en opiniemakers uit om bij te dragen aan een nieuw hoofdstuk in de receptiegeschiedenis van Ovidius. Met het Project ‘Ovidius 2000’ wil het NKV Oost-Vlaanderen de erfenis van de dichter voor het voetlicht plaatsen én voortbouwen aan het nalatenschap.

2000 jaar geleden stierf Publius Ovidius Naso, een van de grootste dichters uit de klassieke letteren, in zijn ballingsoord aan de Zwarte Zee. Sinds de oudheid over de middeleeuwen en de renaissance tot de moderne tijd heeft Ovidius met zijn tragisch levenspad en zijn veelzijdig werk schrijvers en kunstenaars van alle slag geïnspireerd. En nog steeds behoren zijn verzen tot het curriculum van de leerlingen Latijn in het secundair onderwijs.

Op zaterdag 3 november brengen wij een volledige namiddag en avond door met Ovidius. Ontvangst start om 13u30 en we sluiten de dag af met het NKV Café vanaf 21u! Meer details over het programma, zie onder en op Facebook: https://www.facebook.com/nkvoostvlaanderen/


Vertellingen
Opiniemakers en experts brengen een inspirerende, intrigerende en/of amuserende vertelling gericht op een breed publiek. Met Heleen Debruyne (schrijfster, Klara), Patrick De Rynck (vertaler), Yanick Maes (UGent), Stefan van den Broek (vertaler), Felix Claus (classicus, moderne kunst) en Patrick Lateur (vertaler, dichter).

Kunst
Kunstenaressen Anneleen De Causmaeker, Céline Geeraert en Katelijne De Corte laten zich inspireren door het leven en werk van Ovidius.

Muziek
Marianne Carlier brengt zowel eigen creaties als (bewerkingen van) nummers van Patricia Barber (Mythologies) – over Bob Dylan tot Beyoncé.

Drama: Patrick Bernauw met Anton Cogen en Co.
Voor het Ovidius2000 event schrijft Patrick Bernauw een performance, getiteld “Memoires van Heer Halewijn”. Vertrekkend vanuit de middeleeuwse ballade van Heer Halewijn, waarin een heel aparte verleidingskunst aanbod komt, gaat hij op zoek naar de wortels van de mythe… en komt uiteindelijk uit bij Orfeus en het orfisme – een duidelijke link met de klassieke wereld en de “Ars Amatoria”. Gebracht door Anton Cogen (De Paradijsvogels, Kulderzipken, Merlina…).

Debat
Een debat over de (on)zin van mythologie voor de mens van vandaag, met Stefan van den Broeck, Stijn Praet, Yanick Maes en Patrick De Rynck, gemodereerd door Nadia Sels (UGent, CANVAS).

Vertaalwedstrijd
Leerlingen Latijn uit de scholen van Gent en daarbuiten buigen zich over een fragment uit het werk van de dichter. Op het event ontvangen de laureaten van de vertaalwedstrijd een diploma en ontvangt de winnende klas een prestigieuze prijs uit handen van een bekende vertaler.


Voorverkoop (€4) via nkv.oostvl@gmail.com, gratis drankje in ons pop-up NKV Café inbegrepen!

Doorlopend ook foodtruck ‘Bambi’s Mom and the Cooking Factory’
Meer info over de bijdragen op: https://www.facebook.com/nkvoostvlaanderen/

Bron: UiTinVlaanderen.be


Contact