Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

Tentoonstelling "Gentbrugge bezoekt de Grote Oorlog"

woensdag 6 mei 2015

Gentbrugge en omgeving tijdens de oorlogsjaren

Op 4 augustus 1914 verklaarde Duitsland officieel de oorlog aan België. Diezelfde dag gaat de pastoor van Gentbrugge, van Pottelsberghe de la Potterie, te keer op de preekstoel. Hij predikte over het vaderland, schandvlekte Duitsland en zijn keizer, weende van aandoening wanneer hij over de Belgische soldaten sprak en legde liefdesverklaringen af voor onze bondgenoten die ons niet in de steek lieten.

In de ruime omgeving van Aalst ontstaat paniek op 24 augustus 1914 wanneer daar Duitse ulanen opgemerkt worden. Veel mensen slaan op de vlucht en trekken richting Gent. Zelfs ’s nachts zien de bewoners van de Brusselsesteenweg nog vluchtelingen voorbij trekken.  Later op de dag beweegt de vluchtelingenstroom zich in omgekeerde richting toen bleek dat de Duitse troepen nog lang niet zo ver opgerukt waren.

De eerste keer dat het oorlogsgeweld in de buurt van Gentbrugge komt is op 7 september 1914, wanneer er zwaar gevochten wordt in Melle en Kwatrecht.  Leon Elaut beschrijft het zo: “Vandaag liep de mare dat er tussen Melle en Kwatrecht gevochten werd: dit werd bewaarheid wanneer men ambulances met gewonden richting Gent zag trekken…. Ik kon het geweervuur en het geratel van machinegeweer horen op de bloemisterij van Pol Thienpont."

Vervolg van deze Oorlogsgebeurtenissen in de brochure die beschikbaar is op de tentoonstelling.

← terug naar het overzicht